sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

BUDAPEST


Terveisiä tältä maailman matkaajalta sinne ruudun toiselle puolelle! Palattiin viikko sitten viiden päivän mittaiselta Budapestin reissulta kaverin kanssa. Voin heti sanoa, että en ole koskaan varannut matkaa näin hyvissä ajoin, kun tämä reissu tuli varattua jo joulukuun alussa. Reissaamisesta teki vielä mielekkäämpää ja helpompaa se, että lennot lähtivät täältä Tampereelta. Voitte vain kuvitella kuinka ihana oli reissussa rähjääntyneen matkaajan mielestä päästä kotiin vajaassa parissakymmenessä minuutissa!

Reissaajille pienenä vinkkinä, että Budapestin päässä ei välttämättä kannata mennä sieltä missä aita on matalin. Eli toisinsanoen ottaa taksia lentokentältä kaupunkiin. Ainakin me seikkailijasielut pääsimme hyvin perille paikallisliikenteellä. Hypättiin lentokentällä bussiin 200E ja ajeltiin sillä päättärille saakka, jossa vaihdettiin M3 metrolinjaan. Ostettiin heti lentokentältä Budapest Card, jolla sai liikkua rajatta paikallisliikenteellä. Lisäksi kortilla sai muutamiin museoihin yms ilmaisia sisäänpääsyjä, joita kannattaa hyödyntää. Mikäli ainoastaan tuo paikallisliikenteen käyttö kiinnostaa, kannattaa siinä tapauksessa ostaa esim metroasemalta haluamakseen ajaksi paikallisliikenteen käyttökortti.


Budapest oli kaupunkina varsin mukavan oloinen, joka vaikutti olevan kovasti suomalaisten suosima kohde päätellen siitä, kuinka paljon kieltä kuului yllättäen kaduilla. Enkä sinänsä ihmettele ollenkaan, kyllähän tuo ympäristö vanhoine rakennuksineen oli melkoisen upean näköinen. Lisäksi etenkin ruuan hintataso oli halpaa verrattuna Suomen hintoihin: käytiin oikeastaan joka kerta syömässä alle kympillä ravintolassa. Mikäli perus pasta-pizzamättö ei kiinnosta, suosittelen gulassikeiton maistamista. Varsinaisia ravintolasuosituksia ei valitettavasti ole antaa, mutta mikäli enemmän tai vähemmän sivistyneet viinilasilliset kannattaa käydä maistelemassa 0,75 Bistro nimisessä paikassa. Paikassa on tarjota ihan oikeaa ruokaakin, mutta itse tyydyttiin viinilasillisten kanssa tapaksiin joita olisi annoksesta riittänyt useammalle kuin kahdelle. Aamupala vinkeistä sen verran, että Cserpes Tejivóssa tuli käytyä useaan otteeseen. Lisäksi lauantaisin yhdeksästä aamulla ilta kahdeksaan saakka on Fruccolassa mahtava brunssitarjous kahdelle. Muistaakseeni tuo varsin tuhti annos maksoi 3 000 "rahaa" (eli forinttia) joka on noin kymmenen euroa. Tätä satsia syötiin kahdestaan noin se pari tuntia ja oli mielestäni enemmän kuin hintansa arvoinen! Jätskisuosituksia on myös antaa: käy ihmeessä Fragolassa! Meidän ehdottomaksi lempparijätskiksi nousi kookosnutella jäde, jota syötiin jokainen kerta. Täältä on mahdollista ostaa myös esim punaviinijätskiä.


Mutta mitä täällä kannattaa tehdä? Ehdottomasti lähteä avoimin mielin seikkailemaan pitkin katuja tietämättä mihin on menossa. Varsin kivoja paikkoja juuri tällä tavalla löydettiin, joita ei varmaan muuten edes oltaisi keksitty lähteä etsimään. Esimerkiksi Gellertin kukkulan huipulle päädyttiin juuri tämän vuoksi. Katsottiin vain, että tuolla näyttää kivalta ja lähdettiin kiipeämään. Ja jos tänne jaksat kiivetä, ei Budan linnaan ole matka eikä mikään kiivetä. Turistina oli pakko päästä kokeilemaan linnaan liikkuvaa funikulaaria, joka oli oikeastaan aika huijausta. Puolen minuutin kyyti ylös maksoi noin neljä euroa. Tähän verratakseen pakko sanoa, että esim. kyyti lentokentältä hotellille maksoi noin kaksi euroa.. Tuonne Budan linnaan kannattaa mennä sisälle museoita kiertämään, sen verran vaikuttava paikka on kyseessä. Ja siellä varmasti saa kokonaisen päivän kulumaan, mikäli jaksaa oikeasti kiertää kaikki mahdolliset paikat ja jää hetkeksi ihmettelemään kaikkea näkemäänsä. Eli varaa aikaa runsaasti tänne! Mitä muuta kannattaa nähdä? Esimerkiksi Parlamenttitalo oli varsin upean näköinen rakennus, jonka lisäksi Tonavan rannalla olevien kenkien ohi kannattaa käpsytellä. Mikäli joskus olet Lontoossa käynyt, ei luultavasti Széchenyin ketjusilta tee sinuun ihan niin suurta vaikutusta. Hienohan se oli, en sillä sano, mutta itse odotin enemmän.

Yksi asia jota voin enemmän kuin suositella: lähde illan pimennettyä Sankarien aukiolle! Varsin vaikuttavan näköinen paikka pimeällä eikä turisteja ole niin paljoa liikkeellä. Tämän jälkeen suuntaa ehdottomasti Hungarian Museum of Agriculture (Vajdahuyad Castle) alueelle. Ja tämä oli aivan ehdottomasti, tuo paikka vetää pelkästään ulkoapäin katseltuna aivan sanattomaksi. Jos olisin prinsessa, asuisin aivan ehdottomasti täällä.


Tähän lähes loppuun vielä lyhyesti ostoksista ja yöelämästä. Itse en pidä Budapestiä mitenkään shoppailijan paratiisina ainakaan tuon alkuvuoden Miamin reissun jälkeen. Etenkin keskustasta löytyy varsin kivoja liikkeitä pyörittäväksi, mutta kunnon shoppailut kannattaa suorittaa West End ostoskeskuksessa. Sinne pääsee tuolla rakastamallani M3 metrolinjalla, jossa jäädään pysäkillä Nuygati Palyaudvar. Ja ostoskeskukseen pääsee tosiaan suoraan tuolta metroasemalta sisäkautta, älä ole niin blondi kuin me oltiin lähdettyämme etsimään reittiä ulos ja kierrettyämme ties kuinka kauan aivan turhaan! Kauppakeskuksesta löytyy varsin tunnettuja ketjuja, joita ei vielä Suomessa pahemmin nähdä (esim. Stradivarius, Bershka)

Varmasti jokainen tänne matkaava yrittää jostain etsiä tietoa hieman yöelämästä. Ja luultavasti jokaiselle näistä suositellaan Szimpla Kertiä. Kieltämättä tuo paikka oli vaikuttavan näköinen ja oloinen raunioon rakennettu yökerho mahtavine drinkkeineen, mutta pakko sanoa että tuolla soinut musiikki ei ainakaan meidän visiitillä vakuuttanut laisinkaan. Eli jos musiikki ei vakuuta, yksinkertaisesti ota ja vaihda kuppilaa lennosta. Niin mekin tehtiin. Näitä kuppiloita on kyllä niin paljon, että varmasti jokaisen makuun löytyy sopiva. Mutta yksi asia: muista ottaa käteistä!! Yksikään baari jossa kävimme ei nimittäin hyväksynyt korttia.

Mutta näin tiivistettynä, mitä voi sattua jos kaksi teekkaria lähtee seikkailemaan maailmalle? Se tietää ainakin paljon huonoja ideoita, jotka on pakko päästä toteuttamaan. Varsin hauska reissu on nyt takanapäin, enkä kyllä muista koska viimeksi olisin nauranut näin paljon. Luultavasti kaksi reissun eniten toistettua lausetta on olleet "Me tultiin tänne seikkailemaan" sekä "missä me ollaan?". Mustelmilta tai rakoilta ei voitu välttyä, ja uskokaa tai älkää, mutta kantapään pohjaan on mahdollista tulla rakko :D

MITÄ KANNATTAA KÄYDÄ NÄKEMÄSSÄ/TEKEMÄSSÄ/KOKEMASSA?
1. Vajdahuyad Castle sekä Sankarien aukio
2. Budan linna
3. Gellertin kukkula (ja kiipeä ihan huipulle asti!)
4. Tonavan rantaa pitkin käveleminen
5. Halpa ruoka ja juoma. Täällä on halpaa nauttia elämästä!

12 kommenttia:

 1. Oi vitsit näyttää kivalta!<3 en ole jotenkin koskaan ajatellut budapestia mielenkiimtoisena kohteena, mutta tämä kyllä muutti käsitystä:) jäänkin seurailemaan blogiasi, vaikuttaa mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että sain kirjoitettua asiat niin että vaikutti mielenkiintoiselta kohteelta! Itse ainakin pidin kovasti ja nuo vanhat rakennukset olivat mielestäni vain niin vaikuttavia. Lisäksi kun tuo ruoka on tosiaan niin halpaa, voi tuonne lähteä ihan vain maistelemaan eri ruokia :)

   Ja iso kiitos sekä tervetuloa seuraamaan <3

   Poista
 2. Olin pari vuotta sitten yrittäjien kanssa Budapestissä ja kävimme risteilyllä, joka ajeli Tonavassa kierroksen. Sieltä näki kauniisti linnat ja muut maisemat! Tämä oli kiva postaus ja on mukava lukea toistenkin kokemuksia Budapestistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti oli, vau! Harkittiin myös tuota risteilyä mutta rahat pääsivät loppumaan kesken :/

   Poista
 3. Oii ihana Budapest <3 Mä oon lähössä sinne ihan piakoin, joten oli kiva lukea tätä postausta! :) Hyvin toteutettu postaus. Ihme, että ette käyneet kylpylässä, oon lukenut niistä paljon. Itsellä olis tarkotus mennä, mutta katsotaan miten aika riittää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti vinkit pääsevät käyttöön! Meinattiin kyllä käydä kylpylässä mutta loppujen lopuksi kumpikaan meistä ei ole niin kylpyläihmisiä niin päätettiin jättää väliin :)

   Poista
 4. Vau aivan upeita maisemia ja rakennuksia siellä ollut! Kivan kuuloinen matka teillä vaikuttaa muutenkin olleen. Seikkailumieltä tarvitaan aina matkustellessa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, reissatessa tuo sisäinen matkailija pakkaa heräämään ;)

   Poista
 5. Ihania kuvia! Niin moni on kyl budapestia kehunut et kyl kiinnostas itekin siel käydä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suosittelen kyllä lämpimästi sinne matkaamista :)

   Poista
 6. Ihan loistavia kuvia!Haha, noista ruokakuvista tuli ihan vesi kielelle ja nälkä kasvoi vatsassa, niiiiin herkullisen näköistä :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tuonne kannattaa kyllä matkustaa vaikka ihan vain ruuan vuoksi ;)

   Poista